Står du og skal indrette din stue, køkken eller soveværelse? Så læs her om, hvordan du organiserer indretning i dit hjem for at bringe et frisk og klassisk look. Vi har en række tips og tricks til, hvordan du undgår de 10 mest typiske indretningsfejl, som mange af os begår i indretningen af vores private hjem.
Nr. 1 Bor du i et boligindretningsmagasin?
En af de største fejl, mange begår, når de skal dekorere deres personlige hjem, er at kopiere så meget fra diverse boligmagasiner, at indretningen bliver upersonlig. Mange vælger de stilsikre klassikere og tør ikke eksperimentere. Ønsker du at få lidt liv og personlighed ind i dit hjem, så kan du tænke i bl.a. pynteting, billeder, tekstiler m.m. Her vil du hurtigt opdage, at en farvet pude eller plaid tæpper bringer varme og charme til dit hjem. Køb også gerne nogle planter og et par pyntelige nipsting. Enkelte sjove og unikke ting i din stue giver et helt særligt personligt præg på dit hjem.
Nr. 2 Er du farveforskrækket?
Mange af os følger den nordiske stil, hvor vi indretter med meget neutrale farver som f.eks. sort, hvid, grå og beige. En stilsikker måde at få farver ind i dit hjem på er ved at male væggen. Maling er både en billig og en effektfuld måde at påvirke din bolig.
Nr. 3 Op ad væggen.
En indretningsskrøne lyder, at hvis man vil have mere plads i rummet, så skal man stille møblerne op ad væggen. Det giver ikke mere plads, men giver derimod bare plads på en anden måde. Du risikerer desuden, at møblerne bare ser “mast op” ud. Lad dine møbler komme til deres ret ved at placere dem små ti centimeter fra væggen. Ved at mase møblerne op langs vækken går du derudover glip af sjove indretningsmuligheder som f.eks. at bruge f.eks. sofa eller reol som rumdeler.
Nr. 4 Et friskt pust.
Når man har boet det samme sted længe, så kører man nogle gange træt i sin indretning, og så kan det være godt, at man får stoppet op og kigget på sin indretning med friske øjne. Når du stopper op og kaster et kritisk blik, så vil du ofte opdage, at der har været ting, der forstyrrede din ellers (måske) stilfulde indretning. Når du har nogle gamle ting, du ikke bruger længere, så ryd op i tingene, sortér og smid ud. De ting, som du ikke ønsker skal stå fremme, kan du gemme væk i i lukkede skabe og kurve købt til formålet.
Nr. 5 Trends på trends.
Der kommer konstant nye og fede trends. Vi støder ind i dem i boligmagasiner og på de sociale medier, og vi forelsker os ofte i nye indretningsideer. Her er det vigtigt, at du inden diverse køb overvejer hvilken stil, du har i dit hjem, så tendenserne ikke ender med at støde sammen i et visuelt kaos. Forelsker du dig i en anden stil, så er det måske på tide, at du overvejer, hvorvidt dine såkaldte “darlings” passer ind med resten af indretningen. Din yndlings figur fra ferien i Grækenland passer måske ikke lige ind i din nordiske indretningsstil, hvilket gør, at du befinder dig i en situation, hvor du bliver nødt til at “kill your darlings”.
Nr. 6 Er der nok lys i dit hjem?
Mange hjem er underbelyste og halvmørke. Et par tommelfingerregler er, at der skal være mindst tre lyskilder i hvert rum og at lyskilden skal være at finde hver tredje meter. Det kan naturligvis variere alt efter rummets størrelse, vinduernes størrelser og hvor meget solskin, der kommer ind af vinduerne. Et godt råd er altid at vælge varme lyskilder, der på mange måder har vist sig mere behagelige for øjnene. Lyset er en fryd for øjet på flere planer: Lys er ikke kun en æstetisk faktor til indretningen, men er også vigtig for øjnene, så de ikke anstrenger sig for meget i mørket.
Selvom designet på en lampe er vigtig, så skal lampens funktionalitet ligeledes overvejes: skal lampen bruges som læselys eller skal den oplyse rummet?
Nr. 7 Gardinernes længde.
Gardiner spiller en vigtig rolle for ens indretning. Hvis dine gardiner er for korte, så får rummet et forkert udtryk. Den helt rigtige længde på gardiner er, når gardinerne rammer gulvet uden at hvile.
Nr. 8 Gulvtæppernes størrelse.
Hvis dit tæppe er for lille, så skaber det uro i din stue. Derfor kan du med fordel gøre brug af tommelfingerreglen, der lyder, at tæppet under din sofagruppe skal være stor nok til at ligge under hele gruppen eller i det mindste, at 2/3 af den kan stå på tæppet.
Nr. 9 Gentagelser i dit hjem.
Alt for mange forskellige møbler, lamper, forskellige størrelser og farver kan skabe uro i ens hjem. Gentagelser skaber derimod symmetri og ro for øjet. Vælg derfor de samme rammer til dine billeder og overvej afstanden mellem de enkelte billeder og de enkelte møbler.
Nr. 10 Arkitekturen afgør indretningsmuligheder.
Man må ikke glemme at selve bygningen betyder noget for, hvordan vi kan indrette os. Vi må forholde os til arkitekturens faste rammer, da vi ikke får noget godt resultat ved at presse en idé ned over boligen, hvis det ikke harmonerer med selve byggestilen.
Alt i alt er det godt afsluttende råd, at du bruger farver og lys til at skabe stemning i dit rum. Fyld desuden kun dit hjem med de møbler, som du reelt har brug for. Færre møbler skaber nemlig mere ro.