Montering af modulære huse

Historien om modulære huse

Når emnet falder på modulære byggekonstruktioner, så går mange mennesker ud fra, at det er en relativt ny trend, der startede i det 21 århundrede. Mange er allerede bekendte med begrebet “præfabrikeret”, men har aldrig hørt om trenden indenfor modulær byggekonstruktion. Det er måske svært at tro, men det at bygge huse ud fra en modulær tanke er mere end tre århundreder gammel. Siden da har det modulære koncept ændret sig, er blevet tilpasset forskellige markeder og er stadig i udvikling den dag i dag.

De modulære bygningers rødder kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor en amerikansk fisker, der var flyttet fra England til Amerika, besluttede sig for at bygge et hjem med pålidelige, engelske byggemetoder. Senere hen spredte trenden sig til resten af USA, ligesom det også begyndte at dukke op i flere andre regioner. For ikke at nævne at trenden med den præfabrikerede byggeproces kan dateres tilbage til gammel tid, faktisk omkring år 43 e.v.t. På det tidspunkt brugte romerne præfabrikerede elementer til at bygge forter hurtigt. Hundreder af præfabrikerede bygninger inklusiv hytter, teatre og kirker var alle en del af de britiske kolonier. Europæerne så de første præfabrikerede hjem i 1940’erne og 50’erne. 

De store fremskridt indenfor teknologiens verden i 1990’erne og 2000’erne inspirerede en ny generation af arkitekter til at vende tilbage til det modulære koncept.

De seneste år har højkonjunkturen indenfor huse pustet nyt liv i bebyggelsen af modulære bygninger. Igen og igen opdager folk, hvordan modulære hjem er gode for deres budget og ikke mindst miljøet. Modulære bygninger kan nemlig bygges med stor slidstyrke og et unikt udtryk, og så efterlader de kun et mindre aftryk på klimaet. Du betaler i dag mindre for et præfabrikeret modulært hus, end du gør for et hus, der bygges direkte på byggepladsen, og så kan de let kundetilpasses på nærmest alle tænkelige måder.

Historien om modulære huse

Tre interessante fakta

1. Den chilenske arkitekt Felipe Assadi gav et betydeligt bidrag til populariseringen af modulær konstruktion. Han kreerede en prototype kaldet Remote House, der er en transportabel hytte ved bredden af Stillehavet, egnet til beboelse. Bygningen blev bygget på 45 dage ved fabrikken, mens selve leveringen til byggepladsen og sammenkoblingen af modulerne tog mindre end 10 timer.

2. Den primære fordel ved modulær konstruktion er den hurtige installation af huset uanset valget af lokation. I Europe ser man, at det særligt er Finland, der gør brug af denne teknologi. Grundet det barske klima i Finland, har de begrænsede muligheder for eksempelvis at bygge huse af træ- og mursten, da disse konstruktioner kræver mildere vejrforhold.

3. Verdens højeste modulære hus kan findes i Brooklyn, USA. Den 32-etage høje bygning består af 930 moduler.moderne modulære huse